Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Oscars 2008


Σήμερα το βράδυ, 3 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, είναι η απονομή των Oscars που σκοπεύω να δω live από το Oscar.com και θυμήθηκα πως δεν έχουμε πει ποτέ πως είμαι Oscars-junkie (όοοοολα τα κουσούρια θα βγουν σιγά-σιγά).

Πρέπει να παραδεχτώ πως τα τελευταία δεν έχουν την αίγλη αλλά και την αγωνία που είχαν παλιότερα, όμως παραμένουν ψηλά στην εκτίμησή μου. Φυσικά, ο αγαπημένος Jon Stewart θα είναι host ξανά φέτος, αφού το πείραμα με την DeGeneres πέρσι δεν πήγε και πολύ καλά.

By the way, ζω για τη στιγμή που ο Stephen Colbert ή ο Robin Williams (μόνος, αφού ήταν host και το 1985, μαζί με τον Alan Alda και την Jane Fonda όμως) θα ανεβούν στην σκηνή να παρουσιάσουν τη βραδιά. Όνειρα που έχει ο άνθρωπος...

Μεγάλο φαβορί το No Country For Old Men. Πίσω του το There Will Be Blood και ακολουθούν Atonement, Juno και Michael Clayton, χωρίς σοβαρές πιθανότητες. Ειδικά το Atonement είναι πολύ πεσμένο σε σχέση με 2 μήνες πριν. Έτσι παθαίνουν συνήθως, όσα φαβορί αναδύονται πολύ νωρίς στην κούρσα (βλέπετε εδώ καμία ομοιότητα με την άλλη μεγάλη μου αγάπη, τη Eurovision;)

Daniel Day-Lewis για το There Will Be Blood και Julie Christie για το Away From Her (ταινία που έχει βγει σε DVD εδώ και πολύ καιρό) δε φαίνονται να χάνουν, αν και η δεύτερη απειλείται εσχάτως από την ανεβασμένη Marion Cottilard του La Vie En Rose. Πάντως όσο ζω ελπίζω για την Ellen Page του Juno.

Στους Supporting ο Javier Bardem (No Country For Old Men) είναι το πιο σίγουρο Oscar της βραδιάς, αλλά στο γυναικείο θα γίνει μια μικρή μάχη, αφού Cate Blanchett και Amy Ryan είναι αρκετά κοντά, ενώ η Tilda Swinton φαίνεται να έχει ανεβεί πολύ τον τελευταίο μήνα. Τα λεφτά μου πάντως στην Blanchett θα πήγαιναν, αφού έχω ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια για τον ρόλο της σαν Bob Dylan στο I'm Not There.

Στη σκηνοθεσία η λογική λέει αδερφούς Coen για το No Country For Old Men αν και ο Julian Schnabel με το The Diving Bell And The Butterfly έχει κάνει αρκετή αίσθηση φέτος. Δεν του δίνω και πολλές πιθανότητες πάντως.

Στα σενάρια, No Country For Old Men και Juno φαίνονται να έχουν κλειδώσει σε Adapted και Original αντίστοιχα.

Αν πάνε όλα όπως φαίνονται, το No Country For Old Men θα πιάσει τα 4 αγαλματάκια στα 7 maximum στις 8 major categories, κάτι που έχει να γίνει από το 2004 και το Million Dollar Baby (Best Picture, Directing, Leading Actress, Supporting Actor).

Για την ιστορία και επειδή γουστάρω τα στατιστικά, 17 ταινίες έχουν πιάσει αυτό τον αριθμό από το 1957, όταν σταθεροποιήθηκαν αυτές οι 8 κατηγορίες. Και καλύτερες όλων, με 5 στα 7, μόνο 4:
  • 1975 One Flew over the Cuckoo's Nest
  • 1979 Kramer vs. Kramer
  • 1983 Terms of Endearment
  • 1991 The Silence of the Lambs

Φαντάζομαι πως θα κάνω και ένα post μετά το τέλος, με εντυπώσεις. Καλή απονομή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου