Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Eurovision 2008: Τα τραγούδια (1)

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η επιλογή των τραγουδιών σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν φέτος (τελευταία η Σουηδία στις 15 του μήνα) και ακούγοντάς τα όλα, είπα να πω λίγα για το ποια μου άρεσαν. Και τελικά βρέθηκαν να μου αρέσουν αρκετά. Στην αρχή νόμιζα πως έχουμε μια από τις χειρότερες χρονιές, αλλά όσο περισσότεροι εθνικοί διαγωνισμοί τελείωναν και όσο περισσότερα τραγούδια ανακοινώνονταν, τόσο καλύτερο σύνολο φτιαχνόταν. Οπότε σκέφτηκα να γράψω μια κουβέντα για όλα.

Θα έδινα και link με τα mp3, αν ένα άλλο blog δεν έκανε τέλεια δουλειά. Δείτε το, έχει τα πάντα! Πάμε λοιπόν, με τη σειρά που κληρώθηκαν, πρώτα στον 1ο ημιτελικό της 20ης Μαΐου, μετά στον 2ο της 22ας και τελικά στις 5 που (-στιά) μπήκαν απευθείας στον τελικό της 24ης.

Μαυροβούνιο: Zauvijek Volim Te από τον Stefan Filipović. Ποπ-ροκάκι λίγο ξεπερασμένης μορφής. Δε με χαλάει που το ακούω, αλλά δεν έχει κάτι για να μου αρέσει κιόλας. Δεν το κόβω για τελικό.

Ισραήλ: Ke'ilo Kan λέγεται το κομμάτι. Και γουστάρω! Καταρχάς τη γλώσσα, ok; Εβραϊκά. Αυτό το "κχ" και το "κσ" με τρελαίνει. Ωραίο, μπαλαντοειδές, από τον 5ο νικητή του Ισραηλινού Pop Idol, Bo'az Ma'uda (αν και η φωνή του μοιάζει τρομακτικά γυναικεία, αλλά ντάξ'), με πολύ νόστιμο ρεφρέν. Δε βρήκα τη λογική πίσω από τη χρήση 3 στίχων στα αγγλικά, αλλά είναι πολύ ψηλά στις επιλογές μου. Το θέλω τελικό αλλά δε νομίζω και να το δω. Α, και το έχει γράψει η Dana International!

Εσθονία: Τα αγαπώ αυτά τα τραγούδια γιατί έχουν πολύ ιστορία πίσω τους. Leto Svet από την κωμική ομάδα Kreisiraadio, κάτι σαν τους δικούς μας ΑΜΑΝ φανταστείτε. Καταρχάς το τραγούδι είναι στα Φινλανδικά, Γερμανικά και Σερβικά αλλά δε βγάζει νόημα. Έτσι οι μισοί Σέρβοι λένε "τι καλά, δείγμα καλής θέλησης σε μας τους διοργανωτές" και οι άλλοι μισοί "τι δείγμα καλής θέλησης ρε, αφού δε βγάζει νόημα!". Και να ήταν μόνο αυτό το debate για το τραγούδι; Πολλοί Ευρωπαίοι fans της ESC κατηγορούν τους Εσθονούς για ripoff του περσινού 2ου Verka Serduchka. Ένας χαμός δηλαδή. Πάντως παρόλα αυτά, το τραγουδάκι είναι εντελώς χάλια! Really!

Μολδαβία: A Century Of Love. Απαλό, τρυφερό τραγουδάκι που με κέρδισε με την πρώτη. Παλεύει με την ξενερωτίλα και κερδίζει καθαρά αυτή τη μάχη. Η καλλιτέχνης, Geta Burlacu, το έχει το τζαζικό και βγαίνει και στο κομμάτι αυτό. Από τα καλύτερα, τραγούδι που δεν το βλέπεις συχνά σε Eurovision. Θα ήθελα λίγο καθαρότερα αγγλικά, though...

Σαν Μαρίνο: Πρώτη συμμετοχή ever για αυτή την ιδέα χώρας και η πρώτη από τις 3 φετινές συμμετοχές στην ιταλική γλώσσα. Complice από τους Miodio. Πάει στην κατηγορία "Μαυροβούνιο". Κακό δεν είναι, αδιάφορο όμως το λες. Ροκάκι κι αυτό.

Βέλγιο: Γι'αυτό αγαπώ τη Eurovision! Το αγαπητό Βέλγιο έχει 3 επίσημες γλώσσες: Ολλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά. Και ποια νομίζετε διάλεξαν οι Ishtar για το τραγούδι τους; Καμιά! Έφτιαξαν μια δικιά τους, φανταστική γλώσσα και τραγουδάνε το εντελώς folklore O Julissi Na Jalini σε αυτήν! Δε μου αρέσει βέβαια, αλλά εντάξει, πολύ γέλιο λέμε!

Αζερμπαϊτζάν: Πρώτη συμμετοχή και γι' αυτούς με ένα παράξενο τραγούδι, το Day After Day από τους Elnur Hüseynov και Samir Javadzadeh. Δεν έχω αποφασίσει αν μου αρέσει. Κάπως σαν ροκ, κάπως σαν όπερα στην αρχή, είναι κάπως τέλος πάντων. Έχει δυνατότητες για τελικό γιατί μένει στο μυαλό. Είναι πάντως διαφορετικό και νομίζω καλό ξεκίνημα για τους νέοπες.

Σλοβενία: Παντελώς αδιάφορο, ρυθμικό τραγούδι κάτω του μετρίου από την Rebeka Dremelj που απ' ότι πιάνω είναι ένα καλού μεγέθους ονοματάκι στη χώρα της. Vrag Naj Vzame λέγεται, αν θέλατε να μάθετε. Θέλατε;

Νορβηγία: Δεν είναι κακό μωρέ. Είναι απλά ένα τραγούδι που το έχουμε ξανακούσει άλλες 30 φορές την τελευταία 8ετία. Αυτό. Maria Haukaas Storeng και Hold On Be Strong.

Πολωνία: Ένα ακόμα ποπ μπαλαντοειδές από μια Αμερικανίδα, την Isis Gee που το καλό της όνομα το έκανε γράφοντας τραγούδια για μεγάλα ονόματα της αμερικανικής σκηνής. Έχει φωνάρα είναι η αλήθεια και μου θυμίζει πολύ τη δικιά μας Μαντώ προ ετών. Οπότε λογικά, θα πάει άπατο! For life ο τίτλος του.

Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα...

9 σχόλια:

  1. nice nice! πήγα και στο μπλογκάκι που έδωσες..πολύ δουλειά και μπράβο. Αυτό που έπεσε στο μάτι (μιας και το χουμε και πολύ πολύ επίκαιρο.. FYR of Macedonia.. πάλι καλά να λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλώνω οτι μου άρεσε μόνο της Μολδαβίας..πάω να ψάξω και τα άλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. File mou to blog sou einai apithano...Exw ftiaksei kai egw ena me prognostika gia th fetini giourovision alla thelo na me voithiseis na valo kai ta dika mou reviews!Afise mou comments sti dikh mou selida pou einai: http://costakos16.blogspot.com. An ginetai tha ithela na mou peis to pos evales tis simaies sto review sou!OK?Otan mporeis kane mou afti th xari...Anyway fetos o diagonismos exei polla kala tragoudia alla ta 5 agapimena mou einai:
    1.Azerbaijan
    2.Ellada
    3.Skopia
    4.Rosia
    5.Irlandia (ligo sourgelo alla o rythmos teleios)

    Geia xara!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tha ithela na mou peis pos mporw na valw ta keywords sto google gia na emfanizetai to blog mou otan patoun kati sxetiko aytoi pou episkeptontai to google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @costakos
    Φίλε μου, για το πρώτο που ρωτάς, μπορείς να βρεις τι σημαίες στο internet, να τις αποθηκεύσεις στο pc σου και να τις ανεβάσεις στο blog μέσω του blogger, εκεί που γράφεις τα post υπάρχει εικονιδιάκι για να το κάνεις αυτό.

    Όσο για το 2ο, δε μπορείς να κάνεις κάτι. Το google εμφανίζει τα αποτελέσματα με βάση δικών του αλγόριθμων, δεν είναι κάτι που κάνεις εσύ ή εγώ...

    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ογιουλίσι να γιαλίνι,
    ογιουλίσι να γιατζίνι!!!
    Μπέλτζιουμ ρούλς λέμε!! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. m aresei o tropos pou sxoliazeis! pes mas omos k ti gnomi sou k gia ta upoloipa!

    ta dika mou agapimena einai:
    1. finland (polu dunato! kaluteroi k apo tous lordi tha elega!)

    2. azerbaijan (prototypo k o "aggelos" fonara! e, mi kollate sto fonitiko pou kanei stin arxi k biasteite na krinete!!)

    3. latvia (polu piasariko k rythmiko! ayto to hii hii hoo polu m aresei!)

    4. bosnia & herz (stin arxi eipa aisxos, alla exei arxisei k m aresei polu! aisthitiki Tim Burton, k polu oraia melodia!)

    fantazomai oti tha perasoun teliko k ta 4! de nomizo omos na nikisei kapoio apo ayta, k krima! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε, με λίγο ψάξιμο στο blog θα δεις πως έχω γράψει για όλα...

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή