Τρίτη 20 Μαΐου 2008

The Greeks Discover The Internet (At Last?)

Όταν το blogging σταματά να είναι το new thing in town και γίνεται mainstream, όταν το microblogging φουντώνει και οι Έλληνες χρήστες του internet ανοίγονται όλο και πιο πολύ στο τι δυνατότητες έχει το μέσο, τότε σίγουρα θα δεις ενδιαφέροντα πράγματα σπαρμένα παντού.

Σιγά σιγά ανακαλύπτουν όλοι πως το θέμα δεν είναι να blogάρεις ή πως να blogάρεις. Το θέμα είναι το μετά. Το τι βγαίνει από αυτό. Καθένας blogάρει όπως θέλει. Κι εγώ blogger είμαι, blog έχω, αλλά δεν προσφέρω κάτι. Δικαίωμα να λέγεται blogger έχει ο καθένας. Κάποιοι όμως το πάνε το θέμα παραπέρα. Γιατί καλή η δημοσιότητα για τις συγκεντρώσεις για τις φωτιές ή για την Αμαλία (για την οποία θα τα ξαναπούμε σε λίγες μέρες), αλλά δεν είναι αυτό που μένει, really. Δεν υπάρχει φυλή των bloggers. Δεν υπάρχει κίνημα.

Υπάρχουν άνθρωποι που αρθρογραφούν με μεγαλύτερη συνέπεια από οποιονδήποτε ονομάζεται δημοσιογράφος εκεί έξω (και δε θα αναφέρω ονόματα).

Υπάρχουν ραδιοφωνικά πειράματα (π.χ radiobubble, radiocasbah).

Υπάρχουν συλλογικές προσπάθειες, χρήσιμες, ενημερωτικές, ψυχαγωγικές (π.χ thess.gr, arxedia MEDIA).

Υπάρχουν θεματικά blogs που έχουν δουλειά από πίσω τους (π.χ spitoskylo.gr, Klearchos Guide to the Galaxy, Έγκλημα και Τιμωρία).

Υπάρχουν προσπάθειες, και πολύ θα ήθελα να υπάρχουν και κάπου μαζεμένες, για startups που να μπορούν άνετα να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, όπως και για δουλειές κάτω από την άδεια των Creative Commons.

Φυσικά, από κοντά events όπως το Greek Blogger Camp και το Open Coffee. Μαζί κι εμείς με τα Συνέδρια των Bookcrossers, μια κοινότητα με κέντρο το βιβλίο, αλλά με μέσο το internet.

(Τα πιο πάνω παραδείγματα ΔΕΝ είναι αντιπροσωπευτικά του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό Internet, είναι απλά ότι μου ήρθε στο μυαλό τη στιγμή που γραφόταν αυτό)

Με τον τίτλο λοιπόν, δεν εννοώ ούτε πως οι Έλληνες ανακάλυψαν το internet (θεωρία βγαλμένη μέσα από τα μεγάλα έργα του Λιακό), ούτε πως όλα ξεκίνησαν τώρα. Υπάρχει κόσμος που γράφει, αλληλεπιδρά, δημιουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια διαδικτυακά. Όμως τώρα επιτέλους η Ελλάδα ανακαλύπτει μαζικότερα τις δυνατότητες και τις αξίες του δικτύου, αναπροσαρμόζεται ως προς αυτό αλλά και το φέρνει στα δικά της όρια.

Όλο αυτό το πάρε-δώσε των ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, είτε blogάρουν, είτε δημιουργούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ξεβράζει στις ακτές μας πολύ υλικό. Η πληροφορία, η ψυχαγωγία, η επικοινωνία, έχουν αλλάξει. Και δεν είμαστε πια απ' έξω, η αρχή έγινε...