Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Οδηγός Bookcrossing: (1) Τι είναι το Bookcrossing;


(Υποσχέθηκα πρόσφατα μια μικρή σειρά οδηγών που να εξηγούν τι είναι το Bookcrossing. Σκοπός αυτής της σειρά δε θα είναι να εξηγηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Γι' αυτό υπάρχει ο υπερπλήρης "Ταξιδιωτικός Οδηγός Bookcrossing" του a1pha τον οποίο είναι καλό να έχει στα bookmarks του κάθε επίδοξος bookcrosser. Σκοπός της σειράς είναι να δοθεί το πλήρες context του Bookcrossing, όλα τα κομμάτια δηλαδή που το αποτελούν. Αν κάποιος τα βρει όλα αυτά χρήσιμα ή, ακόμα καλύτερα, γραφτεί μέλος στο BC, θα το εκτιμούσα πολύ ένα comment εδώ)


Να σας συστήσω! Από δω ο Ballycumber, η μασκότ του Bookcrossing. Ballycumber, από δω οι αναγνώστες. Συμφωνείτε όλοι να περάσουμε στο προκείμενο χωρίς άλλες χρονοτριβές; Ωραία...

Νομίζω ότι αυτή που πάω να απαντήσω σήμερα είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα μέλος του BC. Κυρίως επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Έτσι, προτιμώ πάντα να απαντάω σε δύο σκέλη.

Το πρώτο, αυτό που διαθέτω για τους ανθρώπους στους οποίους δεν έχω χρόνο να εξηγήσω περισσότερα ή ξέρω πως η επαφή με το internet είναι ανύπαρκτη είναι η τυπική απάντηση: Bookcrossing είναι το να αφήνεις βιβλία ελεύθερα σε κάποιο δημόσιο χώρο και μετά να παρακολουθείς από το internet την πορεία τους. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το λήμμα που υπάρχει στο λεξικό της Οξφόρδης ("the practice of leaving a book in a public place to be picked up and read by others, who then do likewise"). Λέω αυτό και καθαρίζω. Αλλά την αφήνουμε στην άκρη αυτή την εκδοχή.

Το δεύτερο σκέλος είναι πιο περίπλοκο. Η mafaldaQ είπε ότι είναι το "μοντέρνο μήνυμα στο μπουκάλι" και μας αρέσει αυτή η οπτική. Ας εξηγηθώ...

Το Bookcrossing αγαπάει το βιβλίο. Προσέξτε, δεν αγαπάει το καλό βιβλίο μόνο, αγαπάει το βιβλίο σαν αγαθό, σαν μια από τις ομορφότερες εκφάνσεις του πολιτισμού. Ακόμα, το BC αντιπαθεί το ότι το βιβλίο έχει καταντήσει απλά ένα θέμα ιδιοκτησίας, ένα ακόμη μέσο για να διακοσμούμε τα σπίτια μας. Έτσι, αυτά τα δύο συμπλέκονται.

Η κοινότητα του BC (γιατί η πολύ ισχυρή και δεμένη κοινότητα φτιάχνει το BC και όχι το αντίθετο) έχει να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν, σε σχέση με τα παραπάνω: Μην αφήνετε τα βιβλία να σκονίζονται στις βιβλιοθήκες σας. Αφήστε τα ελεύθερα, να αποφασίσει η τύχη ποιός θα είναι ο επόμενος αναγνώστης τους. Εδώ έρχεται το μήνυμα στο μπουκάλι που ανέφερα νωρίτερα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά βιβλία στα ράφια μας, που ποτέ δε θα ξαναδιαβάσουμε. Γιατί δε μας άρεσαν, γιατί η δεύτερη φορά δεν είναι ποτέ όπως η πρώτη, γιατί ίσως δεν έχουμε το χρόνο, μέσα στη μεγάλη ποσότητα και ποικιλία της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής. Ή σίγουρα υπάρχουν ακόμα τόσα βιβλία με τα οποία έχουμε περάσει ευχάριστες ώρες, έχουμε συγκινηθεί ή χαμογελάσει, τα οποία όμως δε μπορούμε να συζητήσουμε με κανέναν, γιατί απλά κανείς γνωστός μας δεν τα έχει διαβάσει.

Το Bookcrossing έρχεται εδώ και λέει "απελευθερώστε τα". Γιατί; Μα, στην πρώτη περίπτωση, το δικό μας σκουπίδι μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου! Και, στη δεύτερη περίπτωση, θα έχουμε μοιραστεί την εμπειρία του βιβλίου με έναν καινούργιο αναγνώστη! Και μετά, εκείνος που θα το βρει, να κάνει το ίδιο: Να το αφήσει ελεύθερο για να το βρει ο επόμενος αναγνώστης του και ούτω καθεξής...

Να λοιπόν γιατί δεν είναι ξεκάθαρη η απάντηση στην ερώτηση "Τι είναι το Bookcrossing". Είναι μια κοινότητα που αγαπάει το βιβλίο; Ένα internetικό παιχνίδι; Μια μορφή ακτιβισμού; Μερικοί ρομαντικοί τύποι που αφήνουν βιβλία δεξιά κι αριστερά; Μια ιδιότυπη μορφή ανακύκλωσης; Μάλλον όλα αυτά ταυτόχρονα.

Ακόμα, είναι η χαρά του release (όταν αφήνω ένα βιβλίο), του hunting (όταν "κυνηγάω" ένα βιβλίο που άφησε άλλος) και κυρίως του catch (όταν άλλος βρίσκει το δικό μου βιβλίο, ιδίως αν δεν ανήκει ήδη στα μέλη του BC). Ξέρω πως μπορεί να φαίνεται μικρό ή ανόητο, αλλά περιμένετε μέχρι να γίνει catch ένα δικό σας βιβλίο!

9 σχόλια:

  1. Ωραίο το intro! Και σκεφτόμουν πολλές φορές ότι όταν με ρωτάνε τι είναι το bookcrossing, πάντα απαντάω με διαφορετικό τρόπο.

    Αν για παράδειγμα, ξέρω ότι ο συνομιλητής μου αγαπάει να διαβάζει βιβλία, λέω την λιτή εκδοχή και μετά λέω ότι ένας τρόπος να μπορεί να συζητάει για τα βιβλία, που διάβασε και να ανταλλάσει απόψεις...

    Αν είναι κάποιος, που ψήνεται περισσότερο με τη διαδικασία, αναφέρω το hunting, το catch και το παρουσιάζω σαν random παιχνίδι.

    Περιμένω με αγωνία τα επόμενα! Ωραία πρωτοβουλία! Keep up!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορώ να το αναδημοσιεύσω στον ANemo και στο Open:mag;

    Σου προτείνω μάλιστα αν θέλεις να γράφεις που και που στο δεύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαρίστως ANeme, τιμή μου. Και το επόμενο θα είναι πάνω σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ενδιαφέρον! από τον Άνεμο ήρθα εδώ. κάποτε είχα ξανακούσει γι'αυτό αλλά δεν είχα καταλάβει. φάση θα έχει να το κα΄νουμε εδώ στην Ελλάδα, αρκεί καποιοι να μην τα κρατάνε αφού τα διαβάσουν! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλωσήρθες spirosvii!

    Έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Όμως δε χρειάζεται να το "κάνουμε", έχει γίνει ήδη! Ένα από τα επόμενα posts θα έχει τίτλο "Οι Έλληνες Bookcrossers", μέχρι τότε όμως, εδώ είναι το ελληνικό forum για να πάρεις μια ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς ήλθες στο Open:mag. Οποτε θέλεις δημοσιεύεις κείμενά σου. Τα στέλνεις στο anemosnaftilos@yahoo.gr...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να'σαι καλά, ευχαριστώ για την αναδημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία και ζωντανή σειρά ποστ!
    (Προτασούλα: στο τέλος του ποστ, εκτός από Next να βάλεις και Previous, και να είναι link. Αλλιώς είναι αδίκως απομονωμένα μεταξύ τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αμέσως μάστορα! (Εν τω μεταξύ όλο λέω να κάνω το Next, link και όλο το ξεχνάω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή