Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Οδηγός Bookcrossing: (3) Η κοινότητα


(Υποσχέθηκα πρόσφατα μια μικρή σειρά οδηγών που να εξηγούν τι είναι το Bookcrossing. Σκοπός αυτής της σειρά δε θα είναι να εξηγηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Γι' αυτό υπάρχει ο υπερπλήρης "Ταξιδιωτικός Οδηγός Bookcrossing" του a1pha τον οποίο είναι καλό να έχει στα bookmarks του κάθε επίδοξος bookcrosser. Σκοπός της σειράς είναι να δοθεί το πλήρες context του Bookcrossing, όλα τα κομμάτια δηλαδή που το αποτελούν. Αν κάποιος τα βρει όλα αυτά χρήσιμα ή, ακόμα καλύτερα, γραφτεί μέλος στο BC, θα το εκτιμούσα πολύ ένα comment εδώ)


Ξαναείπα στο πρώτο post πως η κοινότητα του BC είναι αυτή που φτιάχνει ενδιαφέρουσα την όλη φάση. Παρακάτω, θα σας μιλήσω επιλεκτικά για μερικά μόνο από τα δεκάδες πράγματα που τα μέλη ενέταξαν στη διαδικασία και που χωρίς αυτά το Bookcrossing δε θα ήταν το ίδιο.

Custom made labels: Κάθε βιβλίο χρειάζεται και μια ετικέτα για να γραφτεί το BCID. Το BC δίνει μερικές απλές λύσεις για download και εκτύπωση, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμα στο Supply Store για αγορά. Εδώ όμως η δημιουργικότητα των μελών έχει γεμίσει τον τόπο με εκατοντάδες δωρεάν ετικέτες και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο συν για τους Έλληνες Bookcrossers, μιας που ακόμα δεν έχει μεταφραστεί επίσημα κάποια του Supply Store. Homemade λοιπόν, από μας για μας...

Meetups & Conventions: Σαφώς μια από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις της κοινότητας. Μηνιαίες (συνήθως) συναντήσεις των μελών και ετήσια συνέδρια που διοργανώνονται αποκλειστικά από τα μέλη. Γι' αυτά όμως θα μιλήσουμε και σε επόμενο post...

Wishlist: Ένα παλιό μέλος του BC, ο cliff1976 δημιούργησε ένα site στο οποίο κάθε εγγεγραμμένο μέλος στο BC μπορεί να φτιάξει τη λίστα των βιβλίων που θα ήθελε να διαβάσει, ώστε να υπάρχει σαν reference σε ένα κεντρικό σημείο για όποιον το χρειαστεί. Πριν λίγο καιρό, αυτές οι wishlists εντάχθηκαν στο κύριο site, όμως η ιδέα και η πρωτοβουλία ανήκει στα μέλη.

RABCK: Random Act of BookCrossing Kindness σημαίνει αυτό. Έχω ένα βιβλίο που δε θέλω να αφήσω έξω για οποιονδήποτε λόγο, ψάχνω τις wishlists των bookcrossers σε όλον τον κόσμο και αν βρω κάποιον που να το θέλει, του το στέλνω σαν δώρο και σαν έκπληξη. Πως; Ζητώντας τη διεύθυνσή του με προσωπικό μήνυμα ή χρησιμοποιώ το rabck.com, μια ακόμη πρωτοβουλία μέλους του BC, του skoopmanschap. Έχω δεχτεί και έχω στείλει RABCKs και σας υπόσχομαι πως είναι μεγάλη χαρά να παίρνεις ένα δώρο από κάποιον που ούτε καν το ψευδώνυμό του στο BC δεν έχεις ακούσει.

OBCZ: Είπαμε γι' αυτές στο δεύτερο post. Το να στηθούν, να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα βιβλία και ετικέτες, είναι πάντα στην ευθύνη του manager (αυτός που θα την αναλάβει) και της τοπικής κοινότητας των μελών. Η ισχύς εν τη ενώσει!

Όλα αυτά, μαζί με την επικοινωνία μέσω των forums και όλων των support sites σε ξένες γλώσσες (δυστυχώς όχι ακόμα σε ελληνικό) και μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που θα δούμε στο επόμενο post, δένουν τα μέλη μεταξύ τους, γίνονται παρέα και φέρνουν το Bookcrossing πιο κοντά στην καθημερινή τους ζωή.

Έτσι, πρέπει να πω πως χαίρομαι μιας και μέσω του BC είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικούς από τους πιο έξυπνους και ενδιαφέροντες ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Ίσως έτυχε, ίσως πέτυχε. Μάλλον όμως για να γίνει κάποιος ενεργός Bookcrosser θα πρέπει να έχει υψηλό το συναίσθημα της γενναιοδωρίας. Και τις περισσότερες φορές, αυτοί είναι άνθρωποι που θα συμπαθήσεις. Διαβάστε ακόμη ένα post σχετικά, εδώ.

Η κοινότητα είναι πάντα σημαντική σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Δε μιλάμε όμως γι' αυτό. Μιλάμε για μια ιδέα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν και ανέπτυξαν σε τέτοιο βαθμό, που το σύνολο είναι πια ένα άλλο Bookcrossing από αυτό που ξεκίνησε το 2001. Δεν είναι αυτό social networking;

Και καταλαβαίνεις πως η κοινότητα έχει ξεπεράσει το ρόλο που αρχικά της δόθηκε και ορίζει μόνη της την πορεία της, όταν οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το BC προς το λιγότερο ελεύθερο, λιγότερο ευχάριστο, λιγότερο δωρεάν, βρίσκει ενωμένους ανθρώπους από όλον τον κόσμο, έτοιμους να αντισταθούν και να σώσουν αυτό που αγαπούν.

Εμείς ορίζουμε τι είναι το BC κι εμείς το θέλουμε fun. Δεν είναι αυτός λόγος για να παίξεις κι εσύ;

3 σχόλια:

  1. Να γράψεις και για τα challenges! Και για το ballyclaus! Και για τα φαγώσιμα (σε meetups και όχι μόνο)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, έχω σκοπό να γράψω για όλα αυτά! Αν όμως σκεφτείς και κάτι ακόμα, κάνε ένα comment! Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να ξεχνάω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η λίστα του Cliff δεν είναι πλέον ενεργή αφού τα μέλη μπορούν να διατηρούν wishlists μέσω του προφίλ τους στο BookCrossing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή