Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

2008: A year in review

Με το χτεσινοβραδινό post τελείωσε και επίσημα το φετινό υπερθέαμα του Χριστουγεννιάτικου αφιερώματός μας. Για έναν ολόκληρο μήνα, 60 (+1 το αρχικό) posts χωρισμένα σε 4 κατηγορίες έπιασαν το κλίμα της εποχής. Σας παρουσιάσαμε τη μουσική, τις ταινίες και την τηλεόραση που χτυπάνε στην καρδιά των γιορτών. Ήταν ένας μαραθώνιος που είμαι κατευχαριστημένος που δεν παράτησα στη μέση και ολοκλήρωσα.

Πάει ο παλιός ο χρόνος όμως. Κι εδώ στη "Λογική της πλάκας..." μας αρέσουν οι ανασκοπήσεις. Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να μην κάνουμε και μια για το 2008. Ας ξεκινήσουμε...

Καλύτερη ταινία που είδα το 2008: Το The Dark Knight ήταν ένα μεγαλειώδες έργο. Στη συνέχεια Donnie Darko, Brick, Across the Universe.


Καλύτερο βιβλίο που διάβασα το 2008: Για πολύ λίγο έρχεται πρώτο το The Stand (Stephen King). Η εξαιρετική γραφή του King σε ένα υπερμέγεθες βιβλίο για το τέλος του κόσμου. Δίπλα-δίπλα και τα Desperation (Stephen King), Microserfs (Douglas Coupland), Microtrends (Mark Penn).

Καλύτερη σειρά για το 2008:
Ok, who knew πως εγώ θα το έλεγα αυτό εγώ για μια τέτοιου είδους σειρά, αλλά το Gossip Girl γαμάει! Chuck, Lost, Pushing Daisies στη συνέχεια σε μια, μάλλον χάλια, χρονιά.

Καλύτερο quote που διάβασα/είδα/άκουσα: Αυτό. Μετά ακολουθεί το "Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the present." από το (αν έχετε το Θεό σας) Kung Fu Panda.

Καλύτερο ρούχο που είδα και τελικά φόρεσα: Είναι αυτό εδώ το μπλουζάκι με τον Batman μικρό και τίτλο The Beginning, από το Threadless. Σας το είχα δείξει και τότε. Πανέξυπνο!

Καλύτερο τραγούδι που άκουσα το 2008: δεν είναι μόνο ένα. Μου βγήκαν 18 τα πολυακουσμένα και αγαπημένα της χρονιάς αλλά έπεσα στα 8 τελικά. Falling Slowly από Glen Hansard και Marketa Irglova, Hard Sun από Eddie Vedder, While My Guitar Gently Weeps απ' τον Martin Luther McCoy, The Winner Takes It All της Meryl Streep, All My Little Words των Magnetic Fields, E18 από το συγκρότημα Detektivbyrån, Tamacun από τους Rodrigo y Gabriela και bonus το What Makes A Man A Man τραγουδισμένο από τον Marc Almond. Παρατηρήστε πως τα 4 πρώτα προέρχονται από τα soundtracks ταινιών (Once, Into the Wild, Across the Universe, Mamma Mia! αντίστοιχα), ενώ για τα υπόλοιπα 4 πρέπει να ευχαριστήσω τον WinterAcademy.


Καλύτερη εκδρομή μέσα στη χρονιά: Εδιμβούργο λέμε! Μετά έρχονται τα Χανιά, για το τελευταίο to date συνέδριο των Bookcrossers στην Ελλάδα.

Καλύτερη φωτογραφία του 2008: Νομίζω πως είναι αυτή εδώ. Όμως δείτε και τις 120 φωτογραφίες του Big Picture που περιγράφουν το 2008 (Part 1, Part 2, Part 3). Υπάρχουν και 2 ελληνικές.

Hot newcomer για το 2008: Chyler Leigh. Το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Αν και παίρνει τη θέση επειδή αυτή που πραγματικά προτιμώ είναι... εχμ... underage! Πως μεγαλώνουν έτσι ρε γαμώτο;!

Καλύτερο ελληνικό blog του 2008: Το λογοκριμένο gsus_saved. Εκεί ψηλά και το Πο Πο Culture!, το Crazymonkey και το Σπιτόσκυλο.

Καλύτερο ξένο blog του 2008: Τρελαίνομαι για τις λίστες του Smashing Magazine! Πολύ καλά και τα The Big Picture, /Film και MakeUseOf.

Καλύτερο software για το 2008: Firefox και add-ons. Η έκδοση 3 είναι καλύτερη, μερικά add-ons υπερ-χρήσιμα και ο FF είναι η σταθερή αξία. Ύστερα, έχουμε Digsby, Twhirl και LastFM software.


Καλύτερο social networking site/service: Twitter! Μετά τα φετινά Δεκεμβριανά is established as the top και στην Ελλάδα. Google Reader, (που ok, δεν είναι ακριβώς social networking site, αλλά το sharing;) FriendFeed, Flickr ακολουθούν.

Καλύτερα videos για το 2008: Δύσκολη επιλογή αλλά το A Short Love Story In Stop Motion κέρδισε στο νήμα. Πολύ καλά ήταν και τα We Think, I can barely breathe και The Balloon (+bonus η ιστορική ομιλία του Obama στη Philadelphia και η μικρού μήκους "Τι είναι αυτό;" του cpil!).

Καλύτερο έντυπο της χρονιάς: Soul. Αξία σταθερή.


Καλή Χρονιά, ευτυχισμένο 2009!

3 σχόλια:

  1. Πωπω... Information overload! Καλή χρονιά Zlatko!
    Ελπίζω το 2009 να φέρει κι άλλα τέτοια ωραία! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά να πω ότι εσύ φταις που στόλισα. Έστω και 25/12 τελικά το έκανα... Εντάξει για τα Threadless ξέρεις... Αλλά πολύ μου άρεσε το Post! Πολλά links, τσουπ εδώ εκεί. Πολύ το χάρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν αυτά τα post εμένα να τα κάνω. Τα γουστάρω. Ευχαριστώ και τις 2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή